Иън Патерсън

Иън е музикален журналист и критик в най-голямото и знаково списание за джаз музика в Европа All About Jazz (Всичко за джаза). Той е посветен на популяризирането на джаза и импровизационната музика по целия свят, както и на улавянето на малко парче от него за себе си.

Първата му журналистическа публикация довежда до заплаха от съдебни действия срещу вестника, за който работи, които със сигурност представляват твърде пресилени действия заради един негативен преглед на концерт на Гари Мур.

Въпреки че повечето интрепретират преместването му от северната част на Ирландия към Лондон като акт на страхливост вследствие на събитията, това се оказва нещо повече от това да присъства на всички концерти, за които мрачният Белфаст от 80-те години бленува. Джаз фестивалът в Ница през 1986 г. е първата му среща с джаза, на който откриващият концерт на Майлс Дейвис дълбоко го впечатлява и го превръща в искрен последовател на импровизационната музика.

Година по-късно, той вече се установява за постоянно в Лондон и през следващите четири години се наслаждава на музика на живо: от Bowie до Fairport Convention, от Fleetwood Mac до Nusrat Fateh Ali Khan, от Roy Harper до Frank Zappa. Джазът обаче вече се оказва неговата музикална зависимост и той прекосява страната и континентална Европа надлъж и нашир, за да присъства на изпълнения на Оскар Питърсън, Стан Гец, Рей Чарлз, Джон Маклафлин, Диззи Гилеспи, Арт Блейки, Къртни Пайн, Джон Скофийлд, Сун Ра, Ета Джеймс, Анди Шепърд, Уейн Шортер, Джеймс Кълър Улмър и разбира се Майлс. Последвалите десет години, прекарани в средиземноморска Италия и Испания му дават една по-европейска перспектива за джаза, както и предизвикват неговата любов към фламенко, червеното вино и сиестата. Следват седем години в комунистическо-социалистическо-капиталистическо-будистко-анимистко състояние в една сложна, но доста просветена страна – Лаос, където джаз концертите са изключително редки, докато през 2013 година се завръща отново в Ирландия. За щастие, оттогава насам музиката никога не е била по-вълнуваща и така, над купа юфка в Банкок попада на All About Jazz. Работейки вече като журналист в престижното издание, Иън има възможността да присъства на джаз концерти / фестивали в Тайланд, Малайзия, Камбоджа, Виетнам, Индонезия, Южна Корея, Хонг Конг, Борнео, Сингапур, Лаос, Австралия, Китай, палестинските територии, Италия, Англия, Франция, Полша, Финландия, Норвегия, Исландия, Унгария, Швейцария, Германия, Люксембург, Словения, Португалия, Азербайджан и Ирландия.